09 Aralık 2006
üçleme
Nikon D200 / Nikon Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED

Üsküdar, İstanbul 2006

Perde hızı : 1/2500
Diyafram : 3.5
ISO : 250
0 EV

pc uygulamaları : keskinlik ve kontrast arttırıldı. fotoğrafın geneline sarı ve mavi tonlar uygulandı...
posted by bujene @ 10:48 ÖÖ  
7 Comments:
  • At 9/12/06 20:35, Blogger life said…

    Bujene
    fotoğraflarında çok güzel.Bişey sorabilir miyim?:)

    Perde hızı : 1/2500
    Diyafram : 3.5
    ISO : 250
    0 EV

    bunlar ne demek ne işe yarıyorlar?

     
  • At 10/12/06 05:19, Blogger ---OPTiO--- said…

    arsivimde bu fotografin vardi zaten...cok güzel yaa..ellerine saglik..canim benim..cidden cok basarilisin ..cok öptümmm

     
  • At 10/12/06 22:24, Blogger sammy said…

    Bujene;
    şimdiye kadar gitmeyi çok istediğim ama bir türlü gidemediğim Kız Kulesi'ni resimlemişsin. Çok güzel bir görüntü:))Ellerine sağlık.

     
  • At 11/12/06 13:19, Anonymous Adsız said…

    Merhaba Bujene, fotoğrafların çok güzel iznin olursa şu profilindeki depresif çöpten adamı msn de avatar yaptım kendime.. Sanki beni anlatıyor gibi :)

     
  • At 13/12/06 10:48, Blogger bujene said…

    mislina, çok teşekkürler :) soruna gelince elimden geldiğince anlatmaya çalışayım...

    perde hızı : fotoğraf makinesinde bir perde vardır. bu perde fotoğraf çekmediğimiz zaman kapalı durur, ancak fotoğraf çektiğimiz zaman açılır ve ışığı içine alıp dijitalse hafızaya, analogsa yani filmli makineyse filme kaydeder tüm ışığı. fotoğrafın manası da "ışıkla yazmak"tır. yani bu şekilde fotoğrafımız kaydolmuş olur. hızına gelince "1/2500" saniyenin 2500'de biri demektir. yani çok ışıklı bir ortam olduğu zaman mesela bu fotoğrafta güneş karede olduğu için makine 1/2500 perde hızını uygun gördü, bu fotoğraf için yeterli buldu. fakat karanlık mekanlarda bu saniyenin 30'da birine yani 1/30'a ya da 2 sn.'e ve üstüne çıkmaktadır. perde karanlık bir mekanda mesela 2 sn boyunca açık kalmakta ki bu da tüm ışığı kaydetmeye yeter. tabii bu verdiğim saniyeler örnekti. her ortama göre farklı perde hızı bulunmakta.

    diyafram ise insan gözbebeğine benzetilebilir. nasıl ki gündüz çok ışıklı olduğu zaman gözbebeklerimiz küçülür, karanlıktaysa büyürse diyaframda da böyledir. yalnız tek farkı diyaframı kendi kafamıza göre ayarlayabiliyoruz. diyafram f değeriyle ölçülür. bu değeri rakamsal olarak en düşüğe getirince, mesela 3.5, diyafram (karanlıkta gözbebeklerimize olduğu gibi) açılır. tüm ışığın makineye rahatça girmesini sağlar. rakam değerini büyültünce mesela 22'ye getirince diyafram güneşte göz bebeklerimize olduğu gibi kısılır. diyafram aynı zamanda alan derinliği sağlar

    ISO ise fotoğraf filmlerinde ışığa duyarlılık derecesini belirleyen standart ölçü sistemidir. aydınlık, ışığın yeterli olduğu ortamlarda isoyu yükseltmeye gerek yok fakat karanlık mekanlarda isoyu yükseltmek gerekebilir. bu şekilde perde hızı 2-3-15 sn.den 1/30'a 1/60'a vs. inebilir. ki bu da daha net fotoğraf demektir. fakat şu da var ki, isoyu ne kadar yükseltirsek fotoğrafın kalitesinde o kadar düşme olacaktır. yani grenlenme kumlanma dediğimiz noktacıklar görünmeye başlayacaktır. onun için ışığı yeterli alanlarda isoyu yükseltmeye gerek yoktur.

    EV fotoğrafın pozlamasını yani ışığını düşürebilir veya arttırabilir. mesela -1 EV -1 stop düşük pozlama demektir. +1'se 1 stop fazla pozlama. bu da fotoğrafta ışığın daha fazla olmasını sağlar. bazen fotoğraf makinelerimiz otomatik olarak pozlama yaparken ışık kaynakları makinemizi yanıltabilir. bu EV değerleri de pozlamadaki bu hatayı telafi etmeye yarar. yani diyelim bir günbatımı çekiyorsun ama güneş objektife çok düştüğü için fotoğraf gerekenden aydınlık ve yer yer ışık patlamaları var. EV değerini -1 veya -2 stop gibi düşürürsen fotoğrafın ışığını dengeleyecek, fotoğraf normal değerlerine dönecektir.

    inşallah yardımcı olabilmişimdir :) sevgilerle...

     
  • At 13/12/06 10:51, Blogger bujene said…

    optiom çok teşekkür ederim ben de öptüm çok seni :)

    sammy, evet ya ben de gitmeyi çok istiyorum kız kulesine ama şimdilik üsküdar'dan fotoğraflamakla yetiniyorum... çok teşekkür ederim :)

    space, çok teşekkürler :) tabii alabilirsin. ben de başkasından çalmıştım :)) msn'imde aylardır duruyor :)

     
  • At 13/12/06 16:45, Anonymous Adsız said…

    :) ben de kesin sen çizmişsindir dedim sen de bu yetenek varken nazar değmeyim :) hatta senden serisini istemeye gelmiştim bu yalnız çöp adamın ayağa kalkmış olanı, yürüyor olanı başını alıp gitmek üzere olanı falan :D çok mu abartmışım

     
Yorum Gönder
<< Home
 
 
kimim ben

My Photo

isim bujene bujene
yer İstanbul, Türkiye
hakkımda 27 yıl dünya, 13 yıl grafikerlik, 7 yıl karikatüristlik, 4 yıl evlilik, 3 yıl amatör fotoğrafçılık hayatındayım...
See my complete profile

fotoğraflarım
arşiv
linkler